Filosofi & magi

Fotboll 2000 är ett företag med starka och unika värderingar där utveckling av individen, laget, föreningen och spelet är av största vikt. I detta del kommer vi att både i text och videoform visa på de värderingar som vi står för antingen själva eller tillsammans med likasinnade människor eller organisationer.

Kapitel 3: Kreativ fotboll

Varför är det så ofantligt få tränare och klubbledningar i Sverige som står och verkar för en kreativ fotboll – åtminstone på seniornivå? Varför är det så få som överhuvudtaget tror på kreativiteten? Vad beror det på egentligen?

Fotboll 2000’s grundare Conny Winge funderar kring kreativitet och ger sin syn på vad en kreativ fotboll menas för honom och för företaget Fotboll 2000.

Kapitel 2: I förhållande till boll…

I en tid där man länge brutit ut de fysiska elementen ur fotbollen och endast tränar exempelvis snabbhet, uthållighet, styrka, fotarbete/koordination, spänst m.m. isolerat. Vill vi bryta mark för att även träna dessa egenskaper tillsammans med boll…

För det spelar ingen roll hur bra ditt fotarbete är om du inte kan förhålla dig till bollen. Ställ dig frågan: När använder jag mitt fotarbete? Är det i situationer med eller utan boll? Med största sannolikhet är svaret att du använder ditt fotarbete när du antingen har bollen nära foten eller när du rör dig mot bollen (i förhållande till boll).

Om vi nu använder vårt fotarbete som mest när vi antingen är bollägare eller när vi rör oss mot bollen varför tränar vi då fortfarande endast isolerat på detta och många av de andra fysiska momenten? Varför tränar vi exempelvis inte vårt fotarbete i förhållande till boll så att vi blir bättre i de moment när vi är tvungna att förflytta våra fötter i förhållande till boll?

Videon nedan är från en uppvisning som Fotboll 2000 höll i Prioritet Serneke Arena. Om vi istället skulle träna vårt fotarbete mer på detta sättet skulle vi då inte bli mer bekväma i vårt fotarbete när bollen är med?

Kapitel 1: Banbrytaren – Helge Asplund

Vi startar vår serie med Helge Asplund som var en föregångare på att utveckla finter och bollbehandling. I trailern visas några få klipp utifrån Helges video ”Helges finter”. Det skall sägas att videon gjordes redan under sent åttiotal.