Helge Asplunds härliga bollteknik!

I trailern till vänster går det att avnjuta Helge Asplunds härliga bollteknik och i synnerhet spektakulära finter. Helge var en föregångare inom det tekniska området och spelade in en film med upp emot 100 finter hämtade från 1989-97. Finterna och bollbehandlingen var av sällan skådat slag och var grunden till många finter som utförs i elitfotbollen idag. Helge började redan som liten grabb att träna själv och lärde snabbt in både fräcka och effektiva finter. Pelé var en förebild som han pratade mycket om, enligt hans bror Åke Asplund. Helge försökte på sitt sätt att göra fotbollen roligare att utöva och dessutom öka underhållningsvärdet att se på. 1974 gav Helge ut en bok med sin filosofi och sina värderingar samt konkreta övningstips. Helges tankar och metodik skiljde sig mycket från standarden och etablissemanget på den tiden. Att få respons var därför inte alltid lätt. Så är faktumet om man är före sin tid.

Helge spelade aktivt som högst i gamla division II i Skellefteå FF. Han var även aktiv i Klutmark, Bjurfors och i IFK Umeå. Idag är Helge bortgången sedan ett antal år tillbaka. Fotboll 2000 vill hedra Helge genom att lägga upp trailern och för allmänheten att beskåda. Jag tror nog att Helge har betytt betydligt mer för svensk fotboll än vad många kan tro. Redan 1996 var undertecknad i kontakt med Helge för Fotboll 2000 räkning. En filmproduktion var nära att verkställas med inslag från Helges sköna bollteknik. Den gången kom inte produktionen till stånd p g a ekonomi och tidsbrist.

Titta på kulttrailern och få inspiration. Både filmen över alla finter i sin helhet och boken kan beställas på följande webbsida; bja-asplund.com/rutan/helge/html.

/Conny Winge