Vinnarskallar!

Lilla krönikan – VINNARSKALLAR!

Hej! Jag heter Conny Winge och är grundare till inspirationsorganisationen, Fotboll 2000. Tillsammans med omkring tio kollegor med tangerande filosofi försöker vi i Fotboll 2000 inspirera och vägleda fotbollsintressenter inom kreativitetens område. Våra sysslor är i huvudsak instruktioner/träningar, föreläsningar, kursverksamhet samt producerande av utbildningsfilm.

Alla älskar en fighter som spelar med hjärtat och som aldrig ger upp. Även i hopplösa situationer och underlägen fortsätter kämpen oförtrutet att göra sitt bästa i alla lägen. Denna egenskap är uppskattad av alla tränare och i synnerhet av medspelarna i laget. Främst karaktäriseras fighterns kämpaglöd av en stark viljekraft och till synes outtömlig fysisk energi. Denna konvergens av psykisk och fysisk drivkraft kännetecknar en person som ogillar (hatar) att förlora och offrar allt för att vinna (ej genom att fuska). En spelare som har fighterns egenskaper, som står sig stark i häftiga sammandrabbningar och vägrar att ge tappt kan gå under benämningen ”vinnarskalle”.

En fighter är stryktålig och klarar oftast av att prestera väl i pressade situationer. Om det är något som en fighter inte undviker på fotbollsplan så är det närkampsspel, tacklingar och uppoffrande löpningar. Ett därtill korrekt uppträdande skall dessutom högaktas och verka som förebildligt för andra i omgivningen. Spelare som innehar en förhöjd kreativ förmåga och subtila färdigheter såsom t ex finurlighet, finess och teknisk ackuratess är naturligtvis även de vinnarskallar om de besitter krigarens karaktärsdrag och vinnarinstinkt.

Det är fel att tro att spelare som kan upplevas lite färglösa, sävliga och som har en låg profil utanför plan inte kan sticka ut, ta initiativ och vara en vinnarskalle på plan. Det är alltid insatserna på plan som skall bedömas utifrån ett prestationsperspektiv. Att vinna matcher, vara en vinnare och bete sig som en vinnare är det naturliga tillståndet hos en vinnarskalle. En vinnarskalle inser att alla lag vinner och förlorar matcher, men kan aldrig acceptera en förlust förrän matchen eller tävlingen är färdigspelad. En vinnarkultur har skapats i många lag, där de flesta runt laget har just vinnarskallens egenskaper. Dessa lag och spelare flyttar ofta sina gränser mot vidare utveckling med en resolut attityd och en målmedveten träning. Det är oftast ledaren som ligger bakom en framgångsrik vinnarkultur. Spelarna och laget kan i ett positivt utvecklingsklimat i princip överträffa sig själva och lyckas med enastående bedrifter. En spelargrupp som har en närmast total hängivenhet och tro på ett t ex ett spelsätt eller en tränares idéer kan med sin gemensamma kraft göra underverk på plan. Ledaren har i dessa grupper oftast lyckats med att i en och samma spelare utveckla både mentala och fysiska drivkrafter. Dessutom fostras spelarna till att lägga all energi i en riktning för att förena de individuella kvaliteterna med lagets idéer och målsättningar.

Bborg...